понеділок, 6 липня 2020 р.

Магія і чарівність купальської ночі

"Магія і чарівність купальської ночі"
Читачі волошківської б/ф № 10 просто чарівні у купальському віночку
Купальський вінок — один із обов'язкових атрибутів свята Івана Купала, символ дівочої долі, щастя.
Віно́к — дівоча прикраса, оберіг, плетуть його із квітів, листя. Право носити вінок має незаміжня дівчина.
 
    За традицією, в ночі або вранці, як розвидняться, з 6 на 7 липня дівчата для вінка збирали цілющі трави, які мали особливу магічну силу. Із зібраних трав, потайки від парубків, протягом дня плели вінки. Кількість їх може бути різна: один, два, три, але вони мали обов'язково складатися із дванадцяти рослин з лікарськими властивостями.
М'ята, материнка, полин — захищали від наврочування; материнка — символ материнської любові, мальви – притягували кохання, деревій — притягував людей з добрими намірами та відганяв лицемірних, калина — для здоров'я, родючості жінки; безсмертник — символ здоров'я, довголіття, ромашка — захищає від замаху на дівочу невинність, червоний мак — покращення долі. Хміль — це квітка розуму, мудрості. Незабудка — дарує стабільність, вірність коханого, супутниця в далеку дорогу. Чорнобривці, любисток — квіти любові, привабливості, вірності. Волошки — дарують ніжність. Барвінок — у купальському вінку символізує притягування юнаків до дівчат. У вінки вплітали « пижмо звичайне», сокирки, васильки, резеду та інші пахучі трави.

Трави зібрані в ніч на Івана Купала мають особливу цілющу силу, яка виліковує багато хвороб. Особливо корисні деревій, звіробій, ромашка. Молоді дівчата збирали зілля для кохання — тирлич-зілля, сон-траву, ромен-зілля, васильки.


Немає коментарів:

Дописати коментар